Wanneer heb je koorts?

Koorts is feitelijk gezien een verhoogde lichaamstemperatuur. Je kan spreken van een verhoogde lichaamstemperatuur wanneer je lichaamstemperatuur 38℃ graden of hoger is. Dit kan gebeuren door een reactie op ziektekiemen zoals virussen of bacteriën. Normaal gesproken heb je een lichaamstemperatuur van 37℃. Dit kan nog lichtelijk hoger of lager zijn wat per persoon verschilt. Wanneer je lichaamstemperatuur hoger is dan 39,5℃ kan je spreken van hoge koorts. Je hebt zeer hoge koorts als de temperatuur in je lichaam boven de 41℃ is.

De lichaamstemperatuur wordt gereguleerd door een deel van het brein genaamd hypothalamus. Het checkt onze temperatuur en vergelijkt het met de normale temperatuur van 37℃. Als de temperatuur te laag is dan genereert het extra warmte en als het te laag is dan wordt warmte afgegeven door bijvoorbeeld zweet.

Jongere kinderen kunnen sneller koorts krijgen vergeleken met oudere kinderen en volwassen doordat het reguleren van hun lichaamstemperatuur nog niet op hetzelfde niveau werkt. Zo zweten zij bijvoorbeeld minder wanneer het warm is en het duurt ook langer voordat zij zweten. Daarnaast hebben baby’s en jonge kinderen een hogere lichaamstemperatuur dan oudere kinderen. Dit komt doordat het lichaamsoppervlak van hun relatief groot is ten opzichte van hun lichaamsgewicht. Zo heeft bijvoorbeeld een pasgeboren baby een temperatuur van 37,5℃ .