Wat is verkoudheid?

Verkoudheid is een infectieziekte die door verschillende virussen wordt veroorzaakt. De virussen nestelen zich in de bovenste luchtwegen, waardoor je klachten kan krijgen zoals hoesten, keelpijn en een verstopte neus. Vanwege de naam van de ziekte denken mensen dat het virus door de kou wordt veroorzaakt. Dit is niet het geval, je kan het hele jaar door verkouden worden.

Hoe word je verkouden?

Verkoudheidsvirussen zitten in speeksel, snot en slijm. Door hoesten, niezen of praten worden de virussen in slecht geventileerde ruimten verspreid waar mensen dicht bij elkaar zitten. Besmetting kan overigens ook op twee andere manieren plaatsvinden: – Door direct contact met iemand die verkouden is. – Door het aanraken van objecten die besmet zijn. Als een besmet persoon in zijn hand niest en vervolgens een deurknop aanraakt, zal de virus op de deurknop terecht komen. Als iemand vervolgens de deurknop aanraakt, kan hij besmet worden.

Hoe voorkom je verkoudheid?

Omdat het virus zich vooral via vochtdruppels verspreidt, is het nooit helemaal te voorkomen. Wel kan je een paar handelingen verrichten om de kans op besmetting te verkleinen:
– Neem hygiënemaatregelen: was jouw handen bij thuiskomst en voor het eten. Veel objecten (zoals deurknoppen en pinautomaten) kunnen virussen bevatten van mensen die verkouden zijn. Het hebben van een desinfecterende middel geeft jou de mogelijkheid jouw handen te reinigen na het aanraken van deze objecten.
– Gebruik een luchtbevochtiger: Door jouw neusslijmvlies vochtig te houden, maak je het lastig voor verkoudheidsvirussen om jouw lichaam via jouw neus binnen te dringen. Het neusslijmvlies zal de bacteriën en virussen vasthouden, waardoor ze moeilijker in je lichaam terecht kunnen komen. Een luchtbevochtiger helpt jouw neusslijmvlies vochtig te houden.
– Leef gezond om jouw immuunsysteem te ondersteunen. Een sterk afweersysteem is in staat om de verkoudheidsvirussen sneller op te ruimen.

Duur van verkoudheid

De incubatietijd van de verkoudheidsvirussen duurt ongeveer 48 – 72 uur. Gedurende de incubatie heb je geen verkoudheidssymptomen. Nadat het virus zich in de luchtwegen heeft genesteld, begint het zich snel te vermenigvuldigen. Het lichaam merkt de indringers op en begint antistoffen aan te maken om deze aan te vallen. Na 2 – 7 dagen hebben de antistoffen het virus opgeruimd en voel je je beter.

Verschil verkoudheid en griep

Het grote verschil tussen verkoudheid en griep, is dat de symptomen van griep vaak erger zijn. Ook duurt de incubatietijd van verkoudheidsvirussen langer dan die van griepvirussen. Griep start met koorts, rillingen en pijnlijke spieren, terwijl verkoudheid zich langzaam opbouwt. Volwassenen hebben bijna nooit koorts tijdens een verkoudheid, kinderen kunnen dit soms wel hebben.

Symptomen verkoudheid

De verschijnselen die bij verkoudheid kunnen optreden zijn vaak minder heftig dan bij griep. De symptomen van verkoudheid zijn:

  • Verstopte neus
  • Keelpijn
  • Hoesten
  • Loopneus
  • Niezen
  • Snotteren
  • Hoofdpijn
  • Verminderd reuk vermogen

Soms kan je naast je verkoudheid ook koorts krijgen. Indien de koorts langer dan drie dagen aanhoudt is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

Heb je last van verkoudheid? Lees dan onze tips tegen verkoudheid!